top of page

Τι είναι η Οστεοπαθητική;

   Η Οστεοπαθητική είναι ένα σύστημα διάγνωσης και θεραπείας μιας ευρείας γκάμας μυοσκελετικών παθήσεων και άλλων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από αυτές, το οποίο "εμπνεύστηκε" στα τέλη του 18ου αιώνα ο Andrew Tailor Still. Οι αρχές που διέπουν την θεραπεία και διάγνωση του προβλήματος του ασθενή είναι οι εξής:

 

  • Το σώμα είναι ένα σύνολο.

  • Η δομή και η λειτουργία είναι αλληλένδετα συνδεδεμένες.

  • Το σώμα έχει δυνατότητα αυτό-ρυθμίση, αυτό-ίασης και διατηρήση της υγείας.

    Ο σχεδιασμός της θεραπείας και η διάγνωση πηγάζει μέσα από την σύγχρονη ιατρική γνώση και τις αρχές τις Οστεοπαθητικής κι έχει ως στόχο την ευεξία που προκύπτει από την εύρυθμη λειτουργία του σκελετού, των μυών, των συνδέσμων και του συνδετικού ιστού του σώματός μας.
   
    Ο Οστεοπαθητικός έχει ως στόχο να φέρει το σώμα σε μια κατάσταση ισορροπίας έτσι ώστε να επιτρέψει στους αυτορυθμιστικούς μηχανισμούς του σώματος να δράσουν. Ο τρόπος που το επιτυγχάνει είναι δια μέσου αφής, εξειδικευμένων χειρισμών, κινητοποιήσεων, διατάσεων και μάλαξη μυών με σκοπό την αύξηση τις κινητικότητας τον αρθρώσεων και την χαλάρωση τον υπερτονικών μυών. Επίσης, επιτυγχάνεται η μείωση των φλεγμονών μέσω της καλύτερης αιμάτωσης και καλύτερης νευρικής λειτουργίας κάτι που οδηγεί σε μείωση του πόνου. Αφού ο πρωταρχικός σκοπός της μείωσης του πόνου επιτευχθεί, ακολουθεί ο εντοπισμός της αιτίας που οδήγησε στην παρουσίαση του προβλήματος/συμπτώματος και την προσπάθεια απαλοιφής του για την αποφυγή επανεμφάνισης του.

 

    

Σε τι διαφέρει η Οστεοπαθητική από την φυσικοθεραπεία ή την χειροπρακτική?

 Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που δέχεται κάποιος Οστεοπαθητικός -και δικαίως γιατί στην Ελλάδα η Οστεοπαθητική δεν είναι ευρέως διαδεδομένη όπως σε άλλες χώρες σαν την Αγγλία  ή την Γάλλια. Η απάντηση είναι περιπλοκή όχι μόνο λόγω της συνάφειας των παθήσεων που ασχολούνται και οι 3 κλάδοι, αλλά και λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κάθε θεραπευτή. Ο κάθε κλάδος έχει διαφορετικές θεωρητικές βάσεις που στηρίζει την θεραπεία του και από εκεί πηγάζουν και οι διαφορές τους.

Η φυσικοθεραπεία λόγου χάρη, σε έναν ασθενή με πόνο στην μέση θα χρησιμοποιήσει μηχανήματα (Διαθερμία, tens, laser ή υπέρηχους),   κινητοποιήσεις και ασκήσεις για την αποκατάσταση του προβλήματος ενώ ένας χειροπρακτικός θα εστιάσει στην λειτουργία της σπονδυλικής στήλης και η θεραπεία θα περιστραφεί γύρω από ανατάκτικες τεχνικές (manipulation techniques). Στην οστεοπαθητική η θεραπεία δεν θα εστιάσει μόνο στα προφανή συμπτώματα ( πόνο στην μέση), αλλά θα ασχοληθεί και με την ολιστική εικόνα του ασθενή προσπαθώντας να εντοπίσει τους μηχανικούς ή λειτουργικούς λόγους που δημιούργησαν το πρόβλημα εξ αρχής. 

 

Ωστόσο, ο κάθε θεραπευτής μπορεί να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο παρέμβασης. Έτσι ένας Οστεοπαθητικός μπορεί μέσα στο πλάνο μιας θεραπείας να δώσει βάση στην σπονδυλική στήλη όπως και ένα χειροπρακτικός ή φυσιοθεραπευτής να δράσει και να αξιολόγησει ολιστικά τους ασθενείς του ή να μην περιστραφεί η θεραπεία γύρω από ανατάκτικες τεχνικές κ.ο.κ. Η εκπαίδευση και η γνώση του κάθε θεραπευτή είναι αυτή που θα τον κατευθύνει στην "σωστή" επιλογή τεχνικών και προσέγγισης σε κάθε ασθενή ( εξατομικευμένη θεραπεία). Οι ασθενείς απ την μεριά τους θα πρέπει να ψάξουν να βρουν ποια προσέγγιση ταιριάζει περισσότερο στα πιστεύω τους, τι λειτουργεί στο σώμα τους και ποιος θεραπευτής τους εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά. 

 

Η δική μας φιλοσοφία είναι, στο τέλος της πρώτης συνεδρίας να έχετε μια κατανοητή εξήγηση του προβλήματος σας, και το λόγο που αυτό δημιουργήθηκε, κάτι που θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την επανεμφάνιση του. Παρόλα αυτά ενώ στην πλειοψηφία των περιστατικών είναι εφικτό να σχηματίσεις εικόνα του προβλήματος από την πρώτη συνεδρία ωστόσο αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλους. Η γνώση και η κατανόηση του προβλήματος βοηθάει στην πρόληψη, γι' αυτό είναι σημαντικό για εμάς να υπάρχει σαφής ενημέρωση,  γύρω από το πρόβλημα σας έτσι ώστε με την δική μας "συνεργασία" να σας δώσουμε τα εφόδια για να το λύσετε ή και να διαχειριστείτε την κατάσταση σας και στο μέλλον.

bottom of page